فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1402)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه مشکی باف، زهرا خزاعی*، محمد لگنهاوزن صفحات 5-32

    بخت معرفتی برای توصیف مواقعی به کار می رود که فرد باور صادقی داشته باشد، اما باور او به طور اتفاقی صادق باشد. تا پیش از گتیه، اعتقاد بر این بود که عنصر توجیه برای داشتن معرفت کافی است، اما او نشان داد که می توان باور صادق موجهی داشت که چون صدق آن به دلیل دخالت بخت بوده، مصداق معرفت نباشد. دانکن پریچارد، فیلسوف تحلیلی معاصر، اخیرا به شکل مبسوط و مدون به تحلیل بخت معرفتی پرداخته است. در مقایسه با دیگر تبیین ها (از جمله تصادف و عدم کنترل)، او تبیین وجهی را در تحلیل های خود ترجیح داده که مبتنی بر دو اصل جهان های ممکن و اصل اهمیت است. بخت معرفتی «تاملی» و «راستین» دو قسم بخت ناسازگار با معرفت هستند که پریچارد به آنها می پردازد؛ دغدغه اصلی او قسم دوم است. پریچارد در تلاش است تا یک نوع معرفت شناسی ضد بخت ارایه کند که از اشکالات گتیه و مانند آن در امان بماند. در نهایت، او معرفت شناسی فضیلت ضد بخت را پیشنهاد می کند، که بر دو اصل مصونیت و قوای شناختی استوار است. در این مقاله، پس از توصیف و تحلیل تبیین وجهی و توضیح نظریه معرفتی ضد بخت پریچارد، به ارزیابی دیدگاه وی خواهیم پرداخت. علاوه بر نقدهایی که بر اصل مصونیت و دیگر مولفه های دیدگاه وی وارد شده، ابهام در مفهوم جهان های ممکن و دیگر عناصر نظریه معرفتی او موجب می شود دیدگاهش در وضعیت ممتازی قرار نداشته باشد.

    کلیدواژگان: بخت معرفتی، تبیین وجهی، جهان های ممکن، دانکن پریچارد، معرفت شناسی ضد بخت، اصل مصونیت، قوای شناختی، معرفت شناسی فضیلت
  • محبوبه پاکدل، امیرعباس علیزمانی* صفحات 33-56

    جان شلنبرگ در تقریر جدیدی از مسیله منطقی شر می کوشد از راه ناسازگاری منطقی ترکیب مدعیات خداباوری با وجود شر، روایت جدیدی از صورت منطقی مسیله شر ارایه دهد. سه ادعای خداباورانه تقریر وی شامل برتری تفوق ناپذیر، استقلال وجود شناختی و خلوص پیشین است. شلنبرگ برای نشان دادن ناسازگاری منطقی ترکیب وجود خدا و وجود شر، دو رویکرد الگوگرایانه و انگیزه گرایانه را در پیش می گیرد. هدف او از به کارگیری این دو رویکرد بسط استدلال برای افزودن گزاره های تکمیلی ضروری به چهار گزاره اصلی استدلال است. بنابراین، آنچه از مجموع سه لازمه خداباوری و گزاره های تکمیلی به دست می آید این است که در جهان شر وجود نداشته باشد، و این منطقا با وجود شر در جهان ناسازگار است. این مقاله با روشی انتقادی در صدد نشان دادن نادرستی استدلال شلنبرگ است. بر این اساس، از طریق اشکالاتی تلاش شده کذب مقدمه (8) به عنوان مقدمه محوری استدلال شلنبرگ نشان داده شود. با نشان دادن کذب مقدمه (8)، مصونیت استدلال شلنبرگ نسبت به دفاع مبتنی بر اختیار نیز نقض می شود. از این رو، در مقاله حاضر، افزون بر نقدهای جروم گلمن بر مقدمه (8)، نقد دیگری از طریق قیاس ذوحدین بر مقدمه (8) مطرح شده است، که نادرستی استدلال شلنبرگ و ضعف استدلال وی نسبت به کارکرد دفاع پلنتینگا نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: جان شلنبرگ، مسئله شر، خیر، جهان برتر، آزادی اختیار، دفاع پلنتینگا
  • مهدی خیاط زاده* صفحات 57-80

    رابطه عقل و ایمان یکی از مسایل مهم در فلسفه دین است. این مسیله از جنبه های متعددی بررسی شده است. یکی از این جنبه ها رابطه عمل و باور دینی است. جان کاتینگهام، فیلسوف تحلیلی معاصر انگلیسی زبان، با تاکید بر تقدم عمل دینی بر باور، و نیز ارادی نبودن باور، راه شناخت مسایل دینی را قراین قلبی می داند. از نظر او، عاملی که باعث دین داری مردم است بحث های فکری درباره خدا نیست، بلکه جنبه های درونی خود دین و قدرت دگرگون کننده اعمال دینی در زندگی و تجربیات انسان است. در اثر پیش رو با شیوه ای تبیینی-انتقادی مروری انتقادی بر دیدگاه وی شده است. مهم ترین نقدهایی که دیدگاه وی با آن روبروست بدین قرار است: نخست آن که باور حاصل از مسیر عملی تنها یقینی روان شناختی است و چنین یقینی فراتر از منطق تایید است. دوم آن که شناخت خدا و یک سیستم عملی شرط ورود به آن است و بر آن تقدم دارد. نقد سوم، مسیله تکثر ادیان و سیستم های عملی ای است که باعث بی اعتمادی انسان نسبت به دلایل قلبی می شود. نقد چهارم آن است که ورود به یک سیستم عملی فرع تصدیق به فایده آن است و کسی که چنین باوری ندارد دلیلی برای ورود به چنین سیستمی نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: جان کاتینگهام، تقدم عمل بر باور، ارادی نبودن باور، قرائن قلبی، باور دینی
  • سید احمد فاضلی* صفحات 81-108

    وین رایت مناسبات اخلاق و عرفان را در دو گونه احتمالی در نظر می گیرد: (1) اضمحلال اخلاق در بستر عرفان، (2) تقویت اخلاق توسط عرفان. او برای هر یک از این دو گونه، دلایلی را ذکر و تحلیل کرده و سپس دیدگاه خود را بیان کرده و در نهایت به این نتیجه دست یافته که اخلاق و عرفان از یکدیگر منفک اند. به زعم او، این انفکاک نه باعث تقویت آن ها توسط یکدیگر می شود و نه موجب اضمحلال آن ها. این نوشتار، با نقد استدلال های وین رایت و برشماری و توضیح مدل های پنجگانه مناسبات اخلاق و عرفان بر اساس دیدگاه عرفان اسلامی، به این نتیجه می رسد که بر خلاف دیدگاه او، ارتباط اخلاق و عرفان در دو گونه یادشده خلاصه نمی شود و فروکاستن این ارتباط به آن دو گونه، ظرفیت های بسیار دخیل در بحث را مغفول می نهد. با این بررسی ها نشان داده می شود که استدلال های اصلی برای اثبات ناکارآمدی عرفان در شکل دهی به نوعی اخلاق، موجه نیست، بلکه استدلال های عارفان در این راستا که عرفان، هم در مرحله فرااخلاق و هم در مرحله هنجاری، موجب تقرر اخلاق می شود، کافی به نظر می رسد. در پایان، با توجه به آنچه گفته می شود خواهیم دید که باید به این دیدگاه ملتزم شویم که نگرش عرفانی برای زیستی کاملا اخلاقی (در مراحل نهایی اخلاق) ضروری است.

    کلیدواژگان: اخلاق، عرفان، ارتباط اخلاق و عرفان، وین رایت، عرفان اسلامی
  • محمدمهدی مقدس*، سید محمد حکاک صفحات 109-132

    در این مقاله می کوشیم با بیان معانی گوناگون «گرایش تلویحی» (Implicit Bias) تبیین دقیقی از مفهوم و انواع آن به دست دهیم. این گرایش ها به واسطه انجام آزمون های تجربی و به نحو غیرمستقیم در هر فردی می توانند مشخص شوند. چنین گرایش هایی دارای پیامدهای معرفتی متفاوتی هستند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به شکاکیت اشاره کرد. جنیفر سول استدلال کرده است که ما دلایل بسیار خوبی در دست داریم که نشان می دهد داوری ها، تصمیم ها و ارزیابی های ما درباره گزاره ها و استدلال ها تحت تاثیر گروه های اجتماعی ای قرار دارد که فرد اقامه کننده آن استدلال یا گزاره عضوی از آن است، و چنین تاثیری به قدری زیان آور است که می تواند در اکثر موارد ما را به اشتباه دچار کند. بدین ترتیب، او اشاره می کند ما در اکثر داوری های روزمره خودمان دچار اشتباه می شویم، و این شکاکیتی را در پی دارد که برای مقابله با آن به اقدامی عملی نیازمندیم. ما استدلال می کنیم که دیدگاه سول از جهات گوناگونی دارای ابهام است: (1) تقریر وی از شکاکیت بسته به اتخاذ نوع خاصی از معنا برای گرایش تلویحی است و لزوما شامل معانی دیگر نمی شود. (2) دیدگاه سول بر خوانش خاصی از تجربه گرایی استوار است که در پی آن ذهن در ساختن باور هیچ مشارکتی ندارد و مانند ماشینی خنثی عمل می کند. (3) استدلال سول یک استدلال خودویرانگر است. (4) او هیچ معیار و سازوکار دقیق و کلی برای اثرپذیری افراد از گرایش های تلویحی بیان نکرده است. (5) ارزیابی او از عدم تاثیر شکاکیت سنتی در زندگی عملی نادرست است. (6) در نهایت، این اثرپذیری در هر فردی متفاوت از فرد دیگر است و شدت و ضعف آن در افراد مختلف روشن نیست.

    کلیدواژگان: گرایش تلویحی، شکاکیت، معرفت شناسی، داوری، جنیفر سول
  • بهرام علیزاده* صفحات 133-159

    ابرازگرایی اخلاقی مدعی است (1) جملات اخلاقی فاقد شرایط صدق هستند و (2) هدف ما از بیان جملات اخلاقی ابراز طرزتلقی های اخلاقی مثل تمایلات، خشنودی ها و ناخشنودی هایمان است که سرشتی ناشناختی گرایانه دارند. این دیدگاه با مشکل مهمی روبروست که به معضل فرگه-گیچ شهرت یافته است. جملات اخلاقی بخشی از معناشناسی جملات مرکب هستند؛ P (یک جمله اخلاقی) در تناقض با P⁓ قرار می گیرد و منطقا می توان Q را از P و «اگر P آنگاه Q» استنتاج کرد (استدلال وضع مقدم). ناشناختی گرایان منکر آنند که معنای جملات اخلاقی در جملات مرکب و جملات اتمی یکی است. اگر معنای P در قالب جمله مفرد با معنای آن در مقدم جمله شرطیه یکی نباشد، استدلال مذکور نامعتبر خواهد شد، در حالی که می دانیم استدلالی معتبر است. بلکبرن مدعی است جملات مرکب بیانگر طرزتلقی های مرتبه بالاتر نسبت به طرزتلقی های مطرح شده در جملات کوچک تر تشکیل دهنده آنها هستند. لذا اگر مقدمات یک استدلال معتبر را تایید و نتیجه آن را انکار کنیم، طرزتلقی های ما دچار تعارض می شوند، همان طور که اگر همزمان به P و P⁓ باور داشته باشیم دچار تناقض می شویم. رویکرد طرزتلقی های مرتبه بالاتر مشکلات متعددی دارد. پذیرش مقدمات یک استدلال اخلاقی و انکار نتیجه آن، با رویکرد ابرازگرایانه نهایتا شخص را به تناقض اخلاقی می رساند، نه تناقض منطقی. علاوه بر این، ابرازگرایی از تبیین تناقض آشکار حاصل از بیان P و P⁓ نیز ناتوان است. راه حل بلکبرن برای ایجاد یک طرزتلقی جدید، مثل مدارا، نیز قادر به حل مشکل نیست.

    کلیدواژگان: ابرازگرایی، ناشناختی گرایی، معضل فرگه-گیچ، طرزتلقی های مرتبه بالاتر، سایمون بلکبرن
|
  • Fatemeh Meshkibaf, Zahra Khazaei *, Muhammad Legenhausen Pages 5-32

    The problem of epistemic luck arises when a person has a true belief that is only true by luck. Before Gettier, it was believed that the element of justification would be sufficient for knowledge; but he showed that it is possible to have a justified true belief that is not an example of knowledge because of the intrusion of luck. Duncan Pritchard has examined epistemic luck in an extensive and detailed manner. He offers a modal account of luck based on two elements: a possible-worlds analysis of counterfactual conditions and a significance condition for the factors that make the truth of the belief lucky. Pritchard argues for the superiority of this account to those that focus on whether the truth of the belief is “accidental” and on whether the believer has sufficient control over the belief. Epistemic luck may be “reflective” or “veritic”. Both undermine knowledge claims, although Pritchard gives the central role to veritic luck in his anti-luck epistemology, which is based on two elements: a safety principle and a condition to ensure that the cognitive faculties of the agent are not impaired. In this article, we will describe, analyze, and subsequently, evaluate the viewpoint of Pritchard. In addition to the critiques offered by others, ambiguities in his counterfactual account of luck and other components of his theory detract from his theory.

    Keywords: epistemic luck, modal account, possible worlds, Duncan Pritchard, anti-luck epistemology, safety principle, cognitive faculties, virtue epistemology
  • Mahboobeh Pakdel, Amirabbas Alizamani * Pages 33-56

    In a new formulation of the logical problem of evil, J. L. Schellenberg attempts to develop a new version of the logical form of the problem of evil through the logical inconsistency of the conjunction of three theistic claims with the existence of evil. Schellenberg, by appealing to three commitments of theism: Unsurpassable Greatness (UG), Ontological Independence (OI), and Prior Purity (PP), adopts two approaches the Modeling and the Motivation to demonstrate the inconsistency of the conjunction of these theistic claims with the existence of evil. To pursue this aim, Schellenberg develops his argument by adding supplementary propositions to the four claims. Therefore, what is shown from the conjunction of the three theistic claims and additional propositions is that there is no evil in the world, whereas this is logically inconsistent with the existence of evil in the world. This paper through an analytical-critical approach aims to show Schellenberg’s argument is not sound. To show its falsity, this paper has focused on premise (8) as the central premise of Schellenberg’s argument. By showing its falsity, it would also be vulnerable to the free will defense. In addition to Gellman’s critique over premise (8), this paper also poses a dilemma over (8) to show Schellenberg’s argument is not sound and it cannot avoid Plantinga’s rebuttal.

    Keywords: John Schellenberg, The logical Problem of Evil, The Good, free will, Plantinga’s defense
  • Mahdi Khayatzadeh * Pages 57-80

    The relationship between reason and faith is one of the most important topics in the philosophy of religion. This issue has been investigated from several aspects. One of these aspects is the relationship between action and religious belief. John Cottingham, a contemporary analytical philosopher, emphasizes the primacy of religious practice over belief, as well as the involuntary nature of belief. In his opinion, the factor that causes people to become religious is not intellectual discussions about God but the internal aspects of religion itself and the transforming power of religious practices in human life and experiences. In the present work, a critique has been made of his point of view with an explanatory-critical method. Criticisms that his point of view includes: First, the belief resulting from the course of action is only psychological certainty and such certainty is beyond the logic of verification. Secondly, knowledge of God and the practical system is a condition for entering it and precedes it. The third criticism is the problem of the plurality of religions and practical systems which causes people to mistrust reasons of the heart. The fourth criticism is that entering into a practical system is a confirmation of its benefits and anyone who does not believe this would have no reason to enter such a system.

    Keywords: John Cottingham, precedence of action over belief, Involuntary Belief, evidence of the heart, religious belief
  • Seyyed Ahmad Fazeli * Pages 81-108

    Wainwright considers the relationship between ethics and mysticism in two possible ways: 1. The destruction of ethics in the context of mysticism; 2. Strengthening ethics through mysticism. He mentioned and analyzed the reasons in each type, and then ended each section by expressing his point of view, and finally, he reached the point of view that morality and mysticism are separate from each other; In such a way that they neither strengthen each other nor destroy each other. This article, by criticizing the arguments of Professor Wainwright and enumerating and explaining the five models of the relationship between ethics and mysticism based on the perspective of Islamic mysticism, comes to the conclusion that contrary to his view, the relationship between ethics and mysticism, Those are not summarized in the two mentioned types and reducing these connections to those two types neglects many capacities involved in the discussion. With these debates, it is shown that the main arguments to prove the ineffectiveness of mysticism in forming a kind of ethics are not justified, but the arguments of the mystics in the direction that mysticism, both in the meta-ethical and in the normative stage, causes the realization of ethics, it seems sufficient. In the end, according to what has been said, we must adhere to the view that a mystical attitude is necessary for a completely ethical life (in the final stages of ethics).

    Keywords: ethics, mysticism, relationship between ethics, Wainwright, Islamic mysticism
  • Mohamadmehdi Moghadas *, Seyed Mohammad Hakkak Pages 109-132

    In this paper, we attempt to explain the concept and types of “Implicit Bias” by outlining its various meanings. These biases can be indirectly identified in anyone through experimental tests. These biases have different epistemological consequences, namely skepticism. Jennifer Saul has argued that we have very compelling reasons to believe that our judgments, decisions, and evaluations of propositions and arguments are influenced by the social groups that the person making that argument or statement is a member of. Thus, she points out that we make mistakes in the majority of the judgments we make on a daily basis. In light of this, we may be skeptical about the need to take practical action. We argue that Saul’s view is ambiguous in several ways: 1) Her discussion of skepticism depends on adopting a certain type of meaning for implicit bias and does not necessarily include other meanings. 2) In Saul’s view, the mind does not participate in the creation of belief and acts as a neutral machine. 3) Saul’s argument is self-defeating. 4) She has not given precise and general criteria for implicit bias effectiveness. 5) Her evaluation of traditional skepticism’s ineffectiveness in society is incorrect. Finally, 6) the degree of effectiveness varies from person to person, and the extent of its strength or weakness differs from person to person.

    Keywords: implicit bias, skepticism, epistemology, Judgment, Jennifer Saul
  • Bahram Alizade * Pages 133-159

    Moral expressivism suggests that 1) moral sentences lack truth conditions and 2) our purpose in asserting moral sentences is to express non-cognitive attitudes such as desires, approval, or disapproval. Moral expressivism meets a fundamental challenge, known as the Frege-Geach problem. Sentences that express moral judgments can form part of semantically complex sentences. “P” (a moral sentence) contradicts “~P”, and “Q” follows logically, by modus ponens, from (1) “P” and (2) “if P, then Q”. Geach argued that noncognitivists are committed to denying that moral predicates mean the same thing in embedded contexts as they do in unembedded sentences (atomic sentences). If “P” does not mean the same as the antecedent of (2), the argument would be invalid. The problem is that the above-mentioned argument is obviously valid. Blackburn has argued that the complex sentence expresses a ‘higher-order’ attitude toward the attitudes expressed by the smaller sentences which make it up. If we accept the premises of a valid argument but deny its conclusion our attitudes clash in the same way that they do if we both believe that P and ~P. Blackburn's meta-attitudes approach faces several problems. Someone who endorses the premises but denies the conclusion of the valid argument commits himself to a moral inconsistency, not a logical one. In addition, uttering both ‘P’ and ‘~P’ seem to be inconsistent but expressivism cannot explain the inconsistency between these two obviously inconsistent sentences. Blackburn's strategy of inventing a new attitude, such as tolerance, is also unable to solve this problem.

    Keywords: Expressivism, non-cognitivism, The Frege-Geach Problem, The Higher-Order Attitudes, Simon Blackburn